Jak czyścić i dezynfekować meble ze stali nierdzewnej?
Meble ze stali nierdzewnej to zwykle produkty stosowane w gastronomii. Zyskują przewagę nad innymi rodzajami mebli kuchennych, ponieważ stal, z jakiej powstają, jest trwała i solidna, odporna na promieniowanie UV, ciepło i zimno, nie odkształca się, może wytrzymywać duże uderzenia, a także jest materiałem antybakteryjnym. Zapewnia także nieskomplikowaną pielęgnację. Jak czyścić i dezynfekować takie meble?
Meble gastronomiczne – jak czyścić?
Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej zapewniają bezpieczeństwo stosowania w kontakcie z żywnością. Materiał ten można bardzo łatwo utrzymać w czystości, ponieważ stal nierdzewna nie jest podatna na trwałe zabrudzenia. Prawidłowe czyszczenie jest jednak bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy meble gastronomiczne na zamówienie będą jak najdłużej cieszyły oko. Podstawową zasadą jest to, aby przestrzegać systematyczności i regularności – należy codziennie usuwać każdego typu zabrudzenia. Trzeba również pamiętać, aby w trakcie czyszczenia powierzchni, nie zarysować ich nadmiernie. Każda ryska to idealne miejsce dla gromadzących się zanieczyszczeń. Zaleca się, aby stosować miękkie ściereczki nasączone wodą.
Meble gastronomiczne – jak dezynfekować?
Warto pamiętać, że w przypadku mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej, na których przygotowuje się nieustannie potrawy, trzeba ich powierzchnię należycie dezynfekować. Doskonale sprawdza się w tym celu naturalna woda z octem lub kwaskiem cytrynowym. Można także skorzystać z roztworu spirytusowego – każda z tych mieszanin wyróżnia się działaniem antybakteryjnym i oczyszczającym. Wszelka chemia może powodować utrzymywanie się na powierzchniach sztucznego zapachu, który może „przeniknąć” do potraw. Dlatego chemiczne detergenty zalecane są do zastosowania na koniec pracy, gdy blat nie będzie już miał kontaktu z żywnością. Profesjonalne wyposażenie kuchni przemysłowych oferuje m.in. producent mebli gastronomicznych Belmag, który dba o precyzję wykonania każdego detalu.
Meble gastronomiczne – skąd zamówić?
Meble gastronomiczne na wymiar to produkty, które pozwalają w 100% wykorzystać dostępną przestrzeń kuchenną. Warto wybierać cenionych producentów, którzy dbają o funkcjonalność zaproponowanych rozwiązań. Wszystkie produkty w ich ofercie wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która jest całkowicie odporna na trudne warunki panujące w kuchni. Takie meble nie tylko ułatwią pracę, ale również spowodują, że Klienci będą się otaczać estetycznym wyposażeniem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana